Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει και στο νομό Σερρών, η χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων απότην Βουλγαρία. Μετά το άνοιγμα των συνόρων και την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλοί Σερραίοι αγρότες μεταβαίνουν στις κοντινές πόλεις Πετρίτσι και Σαντάνσκι, για να προμηθευτούν φυτοφάρμακα, σε χαμηλές τιμές. Κάτι όμως που απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία


«Η χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που έχει συνέπειες όχι μόνο στην υγεία αλλά και στις εξαγωγές» δήλωσε στο infoserres.grο γεωπόνος της Διεύθυνσης Γεωργίας Σερρών, Ιωάννης Μυλωνόπουλος, που τόνισε πως οι παραβάτες, διώκονται ποινικά, με ποινές φυλάκισης που ξεκινούν από ένα έτος και χρηματικό πρόστιμο.
Η χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων, εισαγόμενων απόΒουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία είναι κοινό μυστικό μεταξύ των Σερραίων αγροτών εδώ και πολλά χρονιά. «Οι συνέπειες από τη χρήση αυτών των φυτοφαρμάκων φαίνονται στο πιάτο μας», τόνισε ο Γρηγόρης Νικολαϊδης, πρόεδρος του συλλόγου γεωπόνων Μακεδονίας-Θράκης.
Ο Δημήτρης Νιζτάεβο είναι ιδιοκτήτης αλυσίδας γεωργικών εφοδίων στην περιοχή του Μπλαγκόεφγκραντ. Μιλώντας στο ιnfoserres.gr τόνισε πως τα περισσότερα φυτοφάρμακα, που κυκλοφορούν στη γείτονα, εισάγονται από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος δήλωσε πως δεν μπορεί αν αντιληφθεί την ελληνική νομοθεσία, που απαγορεύει την αγοράς φυτοφαρμάκων, από την Βουλγαρία.
Οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων του νομού, αρνήθηκαν να πάρουν θέση για το θέμα, επιχειρώντας να το υποβαθμίσουν, άσχετα αν η χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων, από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία ακόμη και την Τουρκία είναι κοινό μυστικό μεταξύ των Σερραίων αγροτών εδώ και πολλά χρονιά.
Την Πέμπτη(3/5) το ΔΙΚΤΥΟ τηλεόραση, μετέδωσε σχετικό ρεπορτάζ, με εικόνες άδειων πλαστικών δοχείων, από παράνομα φυτοφάρμακα, σε χώρους υδροληψίαςραντιστικώναγροτικών μηχανημάτων, σε διάφορα σημεία του νομού. Στη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων, παρενέβη ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Σερρών, Γιώργος Τσομαρίδης, που κατηγόρησε πως πίσω από τον «θόρυβο» για τα φυτοφάρμακα από την Βουλγαρία, βρίσκονται Σερραίοι γεωπόνοι, που «δεν θέλουν να πληγούν οικονομικά από το άνοιγμα των συνόρων» όπως δήλωσε ο ίδιος, με νόημα.